Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
28 november 2023

KNAW: hou wetenschap sterk voor de maatschappij van de toekomst

    De verkiezingsuitslag van vorige week zal in de komende tijd vertaald worden in een nieuw kabinet en in nieuw beleid, ook voor de wetenschap. De Nederlandse wetenschap heeft internationaal een sterke positie. Die sterke positie vasthouden en verder versterken is echter geen vanzelfsprekendheid. Voor welvaart en welzijn in ons land is het van groot belang haar te koesteren. Dat kan door te investeren in de volle breedte van de wetenschap en het open, inclusieve en internationale karakter te bewaken. Ook nodigen wij het volgend kabinet van harte uit om gebruik te blijven maken van de meest actuele wetenschappelijke inzichten om de grote uitdagingen waar we vandaag de dag voor staan op te lossen. Als KNAW zijn we beschikbaar om daarin een verbindende rol te blijven spelen. 

    Investeer in de volle breedte van de wetenschap

    Wetenschap is nodig om oplossingen te vinden voor de complexe problemen waar we in Nederland mee te maken hebben of nog mee te maken kunnen krijgen. We hebben kennis nodig over de volle breedte van de wetenschap: van medisch en technisch tot geschiedenis en gedrag. We hebben daarnaast een uitstekend opgeleide bevolking nodig. En stabiele investeringen. Onze buurlanden investeren flink in de wetenschap (vaak meer dan 3 procent van het BBP) en dat moet Nederland ook doen om haar positie als leider in de wetenschap te kunnen behouden. 

    Bevorder een open en inclusief wetenschapssysteem

    De wetenschap is in essentie open en internationaal. We komen verder door het delen van kennis en inzicht met de beste wetenschappers over de hele wereld. De principes van open internationale uitwisseling van wetenschappers en kennis, academische vrijheid en autonomie van de wetenschappelijke wereld moeten te allen tijde het uitganspunt zijn. Ook wijzen we nadrukkelijk op het grote belang van diversiteit en inclusie in ons wetenschapsbestel en op de noodzaak dat wetenschappers zich veilig voelen bij het uitvoeren van hun werk.

    Gebruik actuele wetenschappelijke kennis bij beleid

    De KNAW nodigt een volgend kabinet uit om bij het maken van beleid goed gebruik te blijven maken van de meest actuele wetenschappelijke inzichten uit een breed palet van disciplines. Ze draagt graag bij aan het bij elkaar brengen van wetenschap en beleid, en pleit voor “chief science advisors” die kunnen helpen om alle nieuwe inzichten en oplossingen die de wetenschap kan bieden te ontsluiten. 

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.