Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
28 april 2022

KNAW krijgt ERC Advanced Grants

  Zevenentwintig Nederlanders ontvangen een Advanced Grant van de Europese onderzoeksorganisatie ERC. Winnaars zijn onder meer Alexander van Oudenaarden, directeur Hubrecht Institute, Pieter Roelfsema, directeur Nederlands Herseninstituut en Eus van Someren en Takashi Hiragi, onderzoekers van resp. het Nederlands Instituut en het Hubrecht Instituut.  

  De ERC wil met de advanced grants excellent onderzoek van ervaren onderzoekers stimuleren. De Advanced Grants worden toegekend voor een periode van vijf jaar en kunnen tot 2,5 miljoen euro bedragen.

  Alexander van Oudenaarden

  Het lab van Alexander van Oudenaarden ontwikkelde recent een techniek waarmee ze translatie in de eiwitproductie kunnen meten in individuele cellen. Deze techniek maakt het mogelijk om te meten hoeveel eiwitten worden geproduceerd per cel. In hun nieuwe project zal de groep nieuwe methoden ontwikkelen die nog gedetailleerdere metingen kunnen doen in individuele cellen. Daarmee kunnen de onderzoekers dan bijvoorbeeld de efficiëntie van ribosomen meten. Met deze technieken zal de groep gedetailleerde inzichten bieden in het proces van translatie.

  Pieter Roelfsema

  Met de Grant gaat Pieter Roelfsema de mechanismen voor bewuste waarneming van zowel eenvoudige als complexere visuele beelden onderzoeken in de hersenen. Dit is iets wat tot nu toe nog niet gedaan is. Het onderzoek zal een ongekend inzicht verschaffen in hoe zintuiglijke prikkels aanleiding geven tot bewuste waarneming.

  Eus van Someren

  Een team van onderzoekers van het Nederlands Herseninstituut, de Vrije Universiteit en Amsterdam UMC gaat onder leiding van Eus van Someren de oorzaken van angststoornissen en chronische slapeloosheid onderzoeken. Duizenden mensen kunnen het onderzoek helpen door vragenlijsten in te vullen. Van hen kunnen honderden ook thuis metingen van hun hersenactiviteit voor-, tijdens- en na slaap doen. Ook zullen behandelingen worden uitgeprobeerd, onder andere met vernieuwende medicatie. Van Someren verwacht dat mensen hun angst- en posttraumatische stress-klachten makkelijker onder controle krijgen als ze beter gaan slapen.  

  Takashi Hiiragi

  Tijdens verschillende fases van de ontwikkeling van embryo’s, veranderen cellen van plaats en vorm. Het doel van de Hiiragi-groep is om te achterhalen hoe embryonale ontwikkeling is gereguleerd en hoe cellen ‘weten’ waar in het embryo ze moeten zijn op een bepaald moment. De groep onderzoekt dit coördinatiemechanisme in muizenembryo’s die aan het innestelen zijn in de baarmoeder.

  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.