Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
7 november 2023

Koning brengt werkbezoek aan instituut voor schimmels

    Willem-Alexander bracht dinsdagochtend 7 november een werkbezoek aan het Westerdijk Fungal Biodiversity Instituut in Utrecht. Het instituut bestudeert de biodiversiteit in het hele spectrum van het schimmelrijk en bewaart 130.000 levende schimmels, gisten en bacteriën – de grootste collectie ter wereld. 

    De Koning sprak er met jonge onderzoekers over hun onderzoeksprojecten en aansluitend kreeg hij een rondleiding door het instituut. Hij kreeg er uitleg over het herkennen van schimmelziektes, over de opslagmethoden van schimmels (in vloeibaar stikstof of gevriesdroogd of zoals vroeger in reageerbuizen) en over de invloed van schimmels op voedselveiligheid, landbouw en biodiversiteit. De koning sprak ook onderzoekers over de toepassingen van het onderzoek en van de collectie voor actuele vragen op het gebied van gezondheid, landbouw en industrie. 

    Het Westerdijk Instituut is genoemd naar Johanna Westerdijk, de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland. De schimmels uit de collectie van het instituut worden nog steeds ingedeeld volgens de taxonomie die Westerdijk ontwikkelde. Het Westerdijk Instituut is een van de onderzoeksinstituten van de KNAW. 

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.