Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
21 december 2023

Minister schrijft Tweede Kamer over Waarde van wetenschap

    Investeren in wetenschap wordt bij het doorrekenen van partijprogramma’s of bij beleidsevaluaties onterecht alleen als een kostenpost gezien. Dat onderzoek en innovatie op termijn een positief effect hebben op onze samenleving is evident. Het is belangrijk en urgent dat de planbureaus de effecten van investeringen in wetenschap systematisch gaan evalueren met een ander instrumentarium. Bovendien is het hoog tijd niet alleen de economische waarde te meten, maar ook de waarde voor indicatoren van brede welvaart: naast economische factoren moeten bijvoorbeeld duurzaamheid, gelijke kansen en gezondheid worden meegenomen.

    Kamerbrief Waarde van wetenschap

    Dit was de oproep van de KNAW in het rapport Waarde van wetenschap dat de KNAW begin dit jaar uitbracht. Minister Dijkgraaf onderschrijft nu de conclusies van de KNAW in een brief

    Waarde van wetenschap voor brede welvaart

    De Akademie wees er op dat er al veel kennis is om de waarde van wetenschap voor brede welvaart in kaart te brengen die nu niet gebruikt wordt. Zo doen wetenschappers al veel studies die hierbij van pas komen, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs. De minister sluit zich daarbij aan. Dijkgraaf: “Ik onderstreep de oproep van de KNAW voor een meer pragmatische aanpak met een breed palet aan instrumenten waarin we ons richten op wat nu al mogelijk is en waarin we breder kijken dan economische effecten. Ik sluit mij aan bij het KNAW-advies om niet ontmoedigd te raken door de complexiteit, noch door minder exact kwantificeerbare uitkomsten.” Hij kondigt ook aan te kijken naar de mogelijkheid voor een call binnen de Nationale Wetenschapsagenda van NWO. 

    Science for policy

    In zijn brief aan de Kamer kondigt de minister een team aan dat gaat verkennen hoe ministeries bij hun beleid beter gebruik kunnen maken van wetenschappelijke inzichten. De KNAW is al lang pleitbezorger van een betere interactie tussen beleid en wetenschap en werkt graag mee aan nieuwe vormen van beleidsadvisering op basis van actuele wetenschap.

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.