Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
3 oktober 2023

Neem deel aan het Weekend van de Wetenschap 2023

    Op 7 en 8 oktober vindt het Weekend van de Wetenschap 2023 plaats, hét jaarlijkse wetenschapsfestival voor jong en oud. Ontmoet tijdens dit festival wetenschappers, doe mee aan spannende experimenten en neem een uniek kijkje in de toekomst! Deelnemende organisaties van dit festival zijn onder meer de KNAW-instituten het Hubrecht Instituut, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, het Nederlands Herseninstituut en het Nederlands Instituut voor Ecologie.

    De volgende KNAW-instituten nemen deel aan het Weekend van de Wetenschap 2023.

    Hubrecht Instituut voor Ontwikkelingsbiologie en Stamcelonderzoek

    Hoe ontstaat ons hele lichaam uit één cel? Hoe ontstaan ziektes? En hoe kunnen we ons lichaam in een laboratorium bestuderen? Maak op een leuke manier kennis met het onderzoek dat op het Hubrecht Instituut wordt gedaan om deze vragen te beantwoorden. Ontdek hoe verschillende diersoorten zich ontwikkelen van embryo tot een volwassen dier⁠. Leer wat stamcellen zijn en welke rol deze cellen spelen in ons lichaam⁠. Meer informatie lees je op de website van de Universiteit van Utrecht.

    Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG)

    Hoe doe je onderzoek naar het verleden? Wat vonden mensen vroeger belangrijk? Kom naar het IISG en doe mee met een expeditie waar je als historicus op zoek gaat naar antwoorden in boeken en foto’s, of het handschrift in oude brieven ontcijfert. De expeditie begint op de studiezaal van het IISG, en leid je tot diep in het archiefdepot. Lees meer informatie op de IISG-website.

    Vind je het leuk om creatief aan de slag te gaan? Volg dan de workshop boekbinden of de workshop lino snijden waar je bijvoorbeeld in lino je eigen boekomslag maakt. Lees meer over deze workshops op de IISG-website.

    Nederlands Herseninstituut

    Wat weet jij van je brein? Hoe werkt deze eigenlijk? Samen met de hersenonderzoekers van het Nederlands Herseninstituut ontrafel je de mysteries en fascinerende weetjes van dit buitengewone orgaan. Lees meer en boek een ticket.

    Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)

    Hoe werkt de natuur? En hoe onderzoek je dat? Wat weten we al over biodiversiteit, klimaatverandering en duurzaamheid - en wat nog niet? Kinderen én volwassenen kunnen met al hun vragen hierover terecht bij de open dag van het NIOO-KNAW op 7 oktober. Ook zijn er leuke experimenten en zelfs een escape route! Voor meer informatie ga je naar de NIOO-website.

    Volledige programma

    Benieuwd naar het volledige programma van het Weekend van de Wetenschap? Neem een kijkje op de website.

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.