Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
17 januari 2024

Onderzoeken over wadvogels en raven ontvangen financiering van de Dobberke Stichting

Hoe zien leefgebieden van wadvogels er in de toekomst uit? Hoe ontwikkelen raven hun voedselvoorkeur? Dit zijn enkele onderzoeksvragen uit de laatste ronde toekenningen van de Dobberke Beurs voor onderzoekers op het gebied van diergedrag. Evy Gobbens (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) en Lysanne Snijders (Wageningen University & Research) vertellen in dit interview over de impact van hun onderzoek en wat de toekenning van de Dobberke Beurs voor hen betekent.

Waarom is jouw onderzoek belangrijk?

Evy: De Waddenzee is het grootste intergetijdengebied ter wereld en vormt een onmisbaar knooppunt voor miljoenen trekvogels die hier tijdens hun doorreis afhankelijk zijn van het ruime voedselaanbod. Ook zijn er enorme aantallen vogels die de hele winter door in de Waddenzee blijven. Als dit leefgebied verdwijnt, zullen zij nergens anders heen kunnen. Het is daarom belangrijk om goed de effecten van klimaatverandering te begrijpen als we willen zorgen dat deze vogels een leefgebied overhouden. 

Lysanne: De beschikbaarheid van voedselbronnen voor wilde dieren is niet altijd voorspelbaar en mensen hebben tegenwoordig vaak een grote invloed. Deze invloed laat zich, bijvoorbeeld, gelden via het aanbod van eetbaar ‘afval’ (direct), maar ook via klimaatverandering (indirect). Het is belangrijk om te weten hoe wilde dieren met veranderingen in voorspelbaarheid en beschikbaarheid omgaan en hoe flexibel ze zijn in het aanpassen van hun gedrag. Een beter begrip van de (sociale) strategieën die het voedselzoekgedrag en eetpatroon van wilde dieren vormen, geeft ons ook beter inzicht in de kwetsbaarheid van deze soorten.

Wat voor mogelijkheden brengt de Dobberke Stichting voor jouw onderzoek?

Evy: Met de Dobberke Beurs kunnen we DNA-onderzoek doen op meer dan 150 vogelpoepjes. In totaal kunnen we het dieet van acht verschillende steltlopersoorten in de Waddenzee in kaart brengen, waarvan sommige soorten nog nooit eerder zijn onderzocht in de Waddenzee. Dit is hele waardevolle fundamentele kennis waar we weer verder op kunnen bouwen in de toekomst. 

Lysanne: De raaf laat verschillende strategieën zien om eten te vinden. Dit is een fascinerende soort omdat ze bekend staat als erg schuw, maar tegelijkertijd zich goed aan de mens lijkt aan te passen. We zien raven bijvoorbeeld veel terug op locaties waar mensen mogelijke voedselbronnen achterlaten. Hoe vinden ze deze bronnen? Hoe overwinnen ze hun instinctieve angst voor mensen? En waarom lijken er verschillen te zijn tussen individuen? De Dobberke Stichting helpt ons om GPS-zenders aan te schaffen om jonge raven te volgen. Hiermee kunnen we achterhalen welke rol de sociale omgeving speelt in hoe en wanneer raven een bepaalde voedselvoorkeur ontwikkelen. 

Toekenningen 2023

Twaalf onderzoekers op het gebied van diergedrag hebben een Dobberke Beurs toegekend gekregen voor de ondersteuning van een onderzoeksproject, een studiereis naar een buitenlandse onderzoeksgroep of de organisatie van een wetenschappelijke bijeenkomst. De onderzoekers ontvangen ieder een bedrag tussen de € 2.000 en € 6.000.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.