Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
28 november 2023

Onderzoekers ontwikkelen mini-organen die de situatie in het menselijk brein beter nabootsen

    Essentiële kenmerken van de cortex, een belangrijk onderdeel van het menselijk brein en de ontwikkeling ervan, worden nauwkeuriger vastgelegd in organoïden, mini-organen, die zijn gemaakt door onderzoekers van het Hubrecht Instituut en Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. De onderzoekers ontwikkelden organoïden met kenmerken als celorganisatie, stamcelexpansie en celidentiteit die de situatie in de echte hersenen beter nabootsen. Deze nieuwe organoïden kunnen worden gebruikt als basis voor het modelleren van hersentumoren bij kinderen.

    De cortex en hersentumoren

    Meerdere hersentumoren bij kinderen, zoals corticale gliomen, ontstaan uit de cortex, de buitenste laag van het grootste deel van de hersenen en de meest uitgebreide structuur van de hersenen. Onderzoek naar het ontstaan en ontwikkelen van hersentumoren zou onderzoekers kunnen helpen bij het vinden van mogelijke doelwitten voor behandeling. Om de ontwikkeling van de hersenen en hersentumoren te bestuderen, gebruiken wetenschappers organoïden: 3D-mini-organen of mini-tumoren die in het laboratorium worden gekweekt. In de huidige studie creëerden onderzoekers van het Hubrecht Instituut en Prinses Máxima Centrum een nieuwe cortex-organoïde die meer lijkt op het menselijk brein.

    Nauwkeurigere modellen

    Het huidige onderzoek werd geleid door dr. Benedetta Artegiani, onderzoeksgroepleider bij het Máxima Centrum en Delilah Hendriks, Oncode-onderzoeker in de Organoid groep bij het Hubrecht Instituut en affiliated groepsleider bij het Máxima Centrum, en werd vandaag gepubliceerd in Nature Communications. De nieuwe cortex-organoïde die de onderzoekers hebben gegenereerd vertegenwoordigt het menselijk brein in meerdere aspecten beter: hun vorm, hun bouwkundige organisatie en verschillende eigenschappen van hun cellen.
     

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.