Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
28 november 2023

Shlomo Havlin wint Bakhuis Roozeboom Medaille

Fysicus Shlomo Havlin, wereldwijd bekend als expert op het gebied van faseovergangen en statistische fysica, wint de Bakhuis Roozeboom Medaille 2023. Hij ontvangt de prijs voor zijn baanbrekende theoretische bijdragen aan een reeks onderwerpen die te maken hebben met fasen en faseovergangen; een vakgebied dat zich wijdt aan hoe materie zich in verschillende toestanden kan gedragen.

Havlin houdt zich bezig met een breed spectrum aan onderwerpen binnen het veld. Samen met zijn team toonde hij bijvoorbeeld aan dat complexe netwerken, zoals epidemieën of verkeersnetwerken, vaak wiskundige patronen volgen die zich op verschillende schalen herhalen. Daarnaast ontwikkelde hij de eerste benadering van een theorie die het gedrag van vloeistoffen, gassen of elektriciteit in materialen met een onvoorspelbare structuur door de vorming van verbindingen beschrijft, oftewel ‘percolatietheorie’.

Havlin maakt met zijn onderzoek inzichtelijk hoe complexe netwerken elkaar wederzijds beïnvloeden. Een concept dat vaak wordt aangeduid als 'netwerken van netwerken'. Hiermee belicht hij bijvoorbeeld hoe storingen in het ene netwerk kunnen leiden tot een kettingreactie van uitval in andere, onderling verbonden systemen. Deze kennis heeft aanzienlijke implicaties voor diverse aspecten van ons dagelijks leven, zoals de gevolgen van een stroomstoring op ons internet en andere communicatiesystemen.

Over de winnaar

Shlomo Havlin (1942) is sinds 1984 als hoogleraar natuurkunde verbonden aan de Bar-Ilan University in Israël. Hij studeerde natuurkunde aan de Bar-Ilan Universiteit en promoveerde daar in 1972 met de hoogste onderscheiding. Samen met zijn collega's publiceerde Havlin honderden veel geciteerde artikelen over een periode van meer dan 50 jaar. 

Zijn prestaties als onderzoeker worden aangevuld met zijn vaardigheden als lector, waarvoor hij in 2010 de Lilienfeld Prize van de American Physical Society ontving. Deze prijs erkent buitengewone bijdragen aan de natuurkunde en uitzonderlijke vaardigheden in het geven van lezingen aan een divers publiek. In 2018 ontving hij ook de Israel Prize voor zijn prestaties in de natuurkunde; een nationale prijs die wordt toegekend aan degenen die uitzonderlijk hebben bijgedragen aan hun vakgebied(en).

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.