Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
7 juni 2023

Stevinpremies voor KNAW-leden Bram Nauta en Corien Prins

    KNAW-leden Bram Nauta en Corien Prins nemen elk een Stevinpremie in ontvangst. Dat maakte wetenschapsfinancier NWO op 7 juni bekend. De Stevin- en Spinozapremies worden gezien als de hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap.

    Over de laureaten

    Bram Nauta, hoogleraar Integrated Circuit Design aan de Universiteit Twente, is een wereldwijd erkend expert in het ontwerpen van schakelingen op chips. Zijn innovaties hebben directe impact gehad op veelgebruikte elektronica. Smartphones werden compacter en micro-elektronica werd energiezuiniger dankzij innovaties zoals de ‘Nauta-schakeling’. Zijn baanbrekende werk lag tevens aan de basis van draadloze communicatietechnieken zoals 5G, wifi en bluetooth.

    Corien Prins, hoogleraar Recht en Informatisering aan de Universiteit van Tilburg en voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), doet onderzoek naar de rechten van burgers in een tijd van toenemende digitalisering. Prins staat hoog aangeschreven voor de ontwikkeling van het aanvankelijk embryonale gebied van recht en (informatie)technologie, zowel nationaal als internationaal. Dit heeft kennis en inzichten opgeleverd die de weg naar beleidsmakers weten te vinden. En dat is haar tweede grote verdienste: het helpen van zowel de juridische gemeenschap als beleidsmakers om de kloof tussen wetenschap en beleid te overbruggen.

    Over de premies

    De Spinoza- en Stevincommissies bestaan uit zeventien leden en worden door NWO gevraagd om kandidaten te selecteren uit de voordrachten en te adviseren over de toekenningen. De uitreiking van de premies vindt plaats op 4 oktober. De laureaten krijgen elk 1,5 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek en activiteiten met betrekking tot kennisbenutting. Tijdens de uitreiking vertellen ze meer over hun onderzoek en hoe ze de premies willen besteden.

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.