Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
24 augustus 2023

Toepassing van base editors in organoïden opent nieuwe deuren voor kankeronderzoek

    Voor het ontwikkelen van nieuwe kankerbehandelingen zijn goede tumormodellen in het laboratorium essentieel. Onderzoekers van de Organoid-groep (Hubrecht Instituut) en het Prinses Máxima Centrum hebben hierin nieuwe stappen gezet door met behulp van base editors meerdere kankergerelateerde mutaties gelijktijdig te introduceren in gezonde organoïden. Hiermee slaagden ze erin op een efficiënte manier tumor-organoïden te maken voor het modelleren van onder andere lever-, darm- en baarmoederkanker. 

    De resultaten van de studie zijn op 17 augustus 2023 gepubliceerd in Nature Communications en bieden nieuwe mogelijkheden voor onderzoek naar het ontstaan, de ontwikkeling en de behandeling van verschillende kankersoorten.

    Kanker is wereldwijd één van de belangrijkste doodsoorzaken. Voor het ontwikkelen van nieuwe behandelingen is het essentieel om de ziekte zo goed mogelijk te kunnen nabootsen in het laboratorium. Een manier om tumoren te modelleren is met organoïden: mini-organen die in het laboratorium gekweekt worden en een echt orgaan nabootsen. Tumor-organoïden kunnen gemaakt worden vanuit tumorweefsel van patiënten, maar het is ook mogelijk om gezond weefsel als basis te nemen. Om een specifieke tumorsoort hiermee te simuleren moeten in het DNA van de cellen mutaties worden aangebracht die kenmerkend zijn voor dat type kanker. Met behulp van de techniek CRISPR/Cas9 zijn onderzoeker Maarten Geurts en zijn collega’s hierin geslaagd en hebben ze modellen gemaakt voor leverkanker, darmkanker en baarmoederkanker. Deze tumor-organoïden kunnen gebruikt worden voor verder onderzoek, om zo het ontstaan van tumoren beter te leren begrijpen en nieuwe medicijnen te testen.

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.