Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
11 april 2022

Veni voor KNAW-onderzoekers

  Drie onderzoekers van de KNAW hebben een Veni-subsidie gekregen voor hun onderzoek. Dankzij de Veni-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kunnen zij de komende drie jaar hun onderzoeksplan realiseren. Een Veni-financiering bedraagt maximaal 280.000 euro en is een van de persoonsgebonden financieringsvormen van NWO om wetenschappelijk talent te bevorderen.

  Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis

  Peyman Jafari - Hoe olie de wereld verbond

  Olie heeft onze wereld grondig veranderd. Ze heeft welvaart en mobiliteit gebracht, maar ook sociaal-ecologische problemen en koloniale ongelijkheid veroorzaakt. Dit onderzoek laat zien hoe beide ontwikkelingen samengingen en veroorzaakt werden door de manier waarop grote oliebedrijven en imperiale staten in olie-gebieden het landeigendom, de arbeidsverhoudingen en de natuur veranderden. Om de obstakels en het verzet dat ze tegenkwamen te overwinnen, bedachten ze juridische, bestuurlijke en technologische oplossingen waarmee ze die olie-gebieden met de rest van de wereld verbonden, maar ook sociaal-ecologische problemen en koloniale machtsverhoudingen institutionaliseerden.

  Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde

  Joseph Jean - Plekken om niet te vergeten: Luisteren naar de verhalen en erfgoed van ’s werelds eerste zwarte republiek, Haiti

  Dit project onderzoekt hedendaagse praktijken en interacties met archeologisch erfgoed in postkoloniale samenlevingen. Met een innovatieve combinatie van inzichten uit archeologie, etnografie en erfgoedstudies, gebruik ik Haïti om het belang te belichten van het betrekken van historisch gemarginaliseerde gemeenschappen om tot inclusieve verhalen over het verleden en erfgoed te komen.

  Spinoza Centre for Neuroimaging

  Maartje de Jong - Ik zie… ik zie wat jij niet ziet! Hoe ons brein visuele ervaringen voortbrengt

  Je ogen vangen licht op net zoals een camera doet, maar om te zien heb je je brein nodig. Hoe integreert je brein visuele en subjectieve informatie? Hersensignalen die in tegenovergestelde richting door een hiërarchie van hersengebieden reizen spelen wellicht een cruciale rol. Dit project zal blootleggen hoe deze neurale terugkoppelingen bijdragen aan hoe we dingen zien. Terwijl mensen naar echte en illusoire objecten kijken zal ik neurale terugkoppelingen meten m.b.v. geavanceerde beeldvormingstechnieken en manipuleren m.b.v. een medicijn dat terugkoppelingen remt. Dit project zal helpen vraagstukken over neurale terugkoppelingen op te lossen en zo te begrijpen hoe hersengebieden samenwerken.

  Veni

  Veni maakt samen met Vidi en Vici onderdeel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls). Veni is gericht op onderzoekers die onlangs gepromoveerd zijn. Binnen het Talentprogramma zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.