Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
29 juni 2023

Vidi-beurzen voor KNAW-onderzoeker en lid De Jonge Akademie

    Een onderzoeker bij het Hubrecht Instituut en een lid van De Jonge Akademie ontvangen een Vidi-beurs ontvangen. Hiermee kunnen zij in de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en hun eigen onderzoeksgroep verder uitbouwen. In totaal honoreerde NWO in deze ronde 97 aanvragen voor een Vidi-beurs, die bestemd is voor ervaren onderzoekers.

    Toekenning KNAW-instituten

    Een gereedschapskist voor epigenetisch onderzoek

    D.D. Sahtoe, Hubrecht Instituut

    Eiwitten die ons erfelijke informatie (DNA) verpakken en beschermen zijn vaak ruimtelijk geordend in de celkern en worden bovendien gemodificeerd door chemische stoffen die zich aan die eiwitten hechten. Deze processen bepalen gezamenlijk welke genen “aan” en “uit” worden gezet. Dit voorstel beschrijft hoe synthetische eiwitten, die ontworpen zullen worden op een computer, zullen helpen bij het ontrafelen hoe genen precies in -en uitgeschakeld worden.

    Toekenningen leden De Jonge Akademie

    Van slavernij naar burgerschap: het begin van burgerschap in het tijdperk van de afschaffing van slavernij

    K.J. Fatah-Black, Universiteit Leiden

    Wat deden mensen in slavernij om burgerrechten te krijgen en wat bepaalde hun succes? Door verschillende archiefcollecties te koppelen en te analyseren onderzoekt dit project hoe mensen in Nederlandse kolonies over meerdere generaties emancipeerden en een informele vorm van burgerschap ontwikkelden. We willen ontdekken hoe dit protoburgerschap tijdens de slavernij ontstond en wat er veranderde door de afschaffing van slavernij. Zo kunnen we beter verklaren waarom sommige samenlevingen beter in staat waren dan anderen om een gelijkwaardig burgerschap te ontwikkelen na de afschaffing van de slavernij.

    NWO-Talentprogramma 

    Het NWO-Talentprogramma geeft onderzoekers de vrijheid om vanuit creativiteit en passie eigen onderzoek te doen. Het NWO-Talentprogramma stimuleert vernieuwing en nieuwsgierigheid. Vrij onderzoek draagt bij aan en bereid ons voor op de maatschappij van morgen. Daarom zet NWO in op een diversiteit aan wetenschappers, domeinen en achtergronden. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma. 

    NWO selecteert onderzoekers op basis van de wetenschappelijke kwaliteit en het innovatieve karakter van het onderzoeksvoorstel, de wetenschappelijke en/of maatschappelijke impact van het voorgestelde project en de kwaliteit van de onderzoeker.

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.