Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
17 juni 2022

Zes KNAW-leden ontvangen Spinoza- en Stevinpremies

  Thea Hilhorst, Klaas Landsman, Corné Pieterse en Ignas Snellen ontvangen elk de Spinozapremie. Bas Bloem en Tanja van der Lippe nemen de Stevinpremies van 2022 in ontvangst. Dat maakte wetenschapsfinancier NWO op 17 juni bekend. De Spinoza- en Stevinpremies worden gezien als de hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap.

  Winnaars Spinazopremie

  Thea Hilhorst is hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw aan het International Institute of Social Studies van de Erasmus Universiteit.  Hilhorst onderzoekt hoe humanitaire crises zich ontwikkelen als gevolg van conflicten en rampen.

  Corné Pieterse is hoogleraar plant-microbe interacties aan de Universiteit Utrecht. Pieterse onderzoekt de manier waarop het immuunsysteem van planten beschermt tegen ziekten en plagen.

  Ignas Snellen is hoogleraar observationele astrofysica aan de Universiteit Leiden. Snellen is pionier op het gebied van exoplaneten, planeten die om een andere ster draaien dan onze zon.

  Klaas Landsman is hoogleraar mathematische fysica aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Landsman verbindt wiskunde, fundamentele natuurkunde, geschiedenis en filosofie van de fysica in zijn onderzoek.

  Winnaars Stevinpremie

  Tanja van der Lippe is hoogleraar sociologie aan de Universiteit Utrecht. Van der Lippe onderzoekt duurzame inzetbaarheid van werknemers en de balans tussen een gezonde werk- en privébalans. Ze bekijkt hierbij ook de verschillen tussen vrouwen en mannen.

  Bas Bloem is hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen vaan het Radboudumc in Nijmegen. Bloem is dé expert op het gebied van de ziekte van Parkinson. Bloem is een zorgvernieuwer, gefocust op de integratie van onderzoek en klinische toepassingen daarvan.

  Over de premies

  De Spinoza- en Stevincommissies bestaan uit veertien leden en worden door NWO gevraagd om kandidaten te selecteren uit de voordrachten en te adviseren over de toekenningen. De uitreiking van de premies vindt plaats op woensdag 5 oktober. De laureaten krijgen elk 2,5 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek en activiteiten met betrekking tot kennisbenutting. Tijdens de uitreiking vertellen ze meer over hun onderzoek en hoe ze de premies willen besteden.

  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.