Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
17 juni 2022

Zorgen over schending academische vrijheid in Nicaragua

  De KNAW is bezorgd over de wijdverbreide schendingen van de academische vrijheid in Nicaragua. Recent trok de Nicaraguaanse overheid de juridische status van de Academie van Wetenschappen en andere organisaties in.

  Eerder sloot de overheid al universiteiten of zette de financiering stop. De KNAW onderschrijft het standpunt over de situatie in Nicaragua van het International Human Rights Network of Academies and Scholarly Societies (IHRN).

  De recente maatregelen hebben een groot schadelijk effect op de wetenschap en het hoger onderwijs in Nicaragua. IHRN doet een oproep aan de autoriteiten in Nicaragua om hun aanvallen op de academische vrijheid te staken en de juridische status van de Academie van Wetenschappen en andere willekeurig ontbonden organisaties te herstellen. Verder verzoekt IHRN de Nicaraguaanse regering om internationale mensenrechtenorganisaties toe te laten om de situatie te monitoren en documenteren.

  • Afbeelding van de omslag van de publicatie 'Academische vrijheid in Nederland'
   Publicatie

   Academische vrijheid in Nederland

   Wat betekent academische vrijheid? Welke grenzen kunnen eraan gesteld worden en wie is er verantwoordelijk voor? In dit rapport werkt de KNAW het nader uit. Het rapport geeft een voorzet voor nadere discussie over het onderwerp.

   Bekijk publicatie

  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.