Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud

Organisatie, bestuur en directie

De KNAW is zowel genootschap van excellente wetenschappers als institutenorganisatie. Het bestuur van de KNAW stelt de hoofdlijnen van het beleid en de begroting vast. De dagelijkse leiding is in handen van de algemeen directeur.

Bestuur

Het bestuur van de Akademie bestaat uit de president, twee vicepresidenten (waarvan een tevens algemeen secretaris) en vier bestuursleden q.q. domeinvoorzitter. Zij worden benoemd door de leden.

Samenstelling

  • President: Marileen Dogterom
  • Vicepresident en algemeen secretaris: Ivo Giesen
  • Vicepresident: vacant
     
  • Bestuurslid/domeinvoorzitter Geesteswetenschappen (GW): Martin van Hees
  • Bestuurslid/domeinvoorzitter Medische, Medisch-Biologische en Gezondheidswetenschappen (MMBG): Sjaak Neefjes
  • Bestuurslid/domeinvoorzitter Natuur- en Technische Wetenschappen (NTW): Ton van der Steen
  • Bestuurslid/domeinvoorzitter Gedrags-, Maatschappij- en Rechtswetenschappen (GMRW): Clara Mulder

President Marileen Dogterom

Marileen Dogterom, hoogleraar bionanoscience aan de Technische Universiteit Delft is sinds 1 juni 2022 president van de KNAW. Haar presidentschap combineert zij met haar werk in de wetenschap.

Marileen Dogterom

Foto van Marileen Dogterom. Bron: NWO, fotografie door Rafael Philippen

Marileen Dogterom is een internationaal gelauwerd onderzoeker. Ze stond gedurende lange tijd aan het hoofd van het Bionanoscience Department van het Kavli Institute of Nanoscience in Delft. Ze is een van de pioniers in het vakgebied biomoleculaire en cellulaire fysica. Haar onderzoek richt zich op het cytoskelet: de microbuisjes die levende cellen hun vorm en mechanische functie geven. Onder meer met een door haar geleid nationaal consortium BaSyC (“Building a Synthetic Cell”) probeert Dogterom de processen van het leven te begrijpen door een kunstmatige cel te bouwen. Ze kreeg voor haar werk onder meer een ERC Synergy Grant, één van de grootste Europese onderzoekssubsidies, en in 2018 de Spinozapremie.

Marileen Dogterom heeft een warm hart voor wetenschappers van alle generaties en achtergronden, en een goed oog voor de randvoorwaarden die nodig zijn om een volgende generatie wetenschappers succesvol te laten zijn. Naast het helpen toekomstbestendig houden van de Nederlandse wetenschap is zij van plan te werken aan meer directe manieren om de expertise van wetenschappers uit alle disciplines te kanaliseren richting beleid op grote thema’s zoals klimaat en gezondheid.

Directie

De algemeen directeur is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van de KNAW-organisatie.

De algemeen directeur is drs. Wilma de Koning. Zij wordt bijgestaan door het stafbureau. 

Nevenwerkzaamheden bestuur en directie

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.