Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud

Datamanagementplanning

Voordat u begint aan uw onderzoek schrijft u een DataManagementPlan (DMP). Met een DMP anticipeert u op uitdagingen waar u op data- en datamanagementgebied tegen aan kunt lopen zowel voor, tijdens en na uw onderzoek. U beschrijft onder andere hoe u de data verzamelt, beheert en deelt.

Met een DMP maakt u het datamanagement concreet en uitvoerbaar. Door in een vroeg stadium goed na te denken over het beheren van je data, verkleint u de kans om ongewenste verrassingen tegen te komen tijdens en na uw onderzoek.

Onderdelen datamanagementplan

Een datamanagementplan omvat daarom doorgaans de volgende onderdelen:

  • Welke data gaat u verzamelen of creëren? Om welke type data en welke bestandsformaten gaat het? Welke methode gaat u gebruiken?
  • Waar gaat u de data op een veilige manier opslaan en hoe zorgt u ervoor dat u geen data kwijt raakt (backup)?
  • Wie krijgt toegang tot de data en hoe zorgt u voor goed beheer van toegang tot de data?
  • Hoe gaat u de data beschrijven en organiseren? Hoe documenteert u de data?
  • Hoe gaat u om met privacygevoelige data en met de privacy van eventuele onderzoeksdeelnemers?
  • Welke data wordt na het onderzoek gearchiveerd en wordt deze ook beschikbaar gesteld voor anderen? En voor hoe lang?
  • Wie is eigenaar van de data en wie is verantwoordelijk voor het datamanagement?
  • Hoe wordt voorzien in de kosten voor datamanagement en dataopslag?

Voor het indienen van uw onderzoeksvoorstel moet u ook een dataparagraaf schrijven. Na honorering van het onderzoeksvoorstel werkt u deze dataparagraaf verder uit in het datamanagementplan. De eisen voor dit plan verschillen per funder.

Funder requirements

Steeds meer onderzoeksfinanciers (NWO, ZonMW, ERC) vragen om een datamanagementplan. Ook verplichten zij de archivering en preservering van de onderzoeksdata voor een bepaalde periode afloop van het onderzoek. Dit geldt ook voor de publicatie van onderzoeksdata en deze beschikbaar stellen in een (trusted) data repository. 

NWO

  • Een NWO-onderzoeksvoorstel bevat een sectie over datamanagement. In deze sectie wordt een aantal vragen gesteld over het beheren van de onderzoeksdata die in het project wordt gegenereerd, en een plan voor het preserveren en publiek beschikbaar stellen van de data.
  • Nadat uw aanvraag gehonoreerd is, en een NWO-subsidie is toegekend, moet de dataparagraaf verwerkt worden in een datamanagementplan. Deze dient de projectleider uiterlijk 4 maanden na de toekenning in te leveren bij NWO. NWO heeft een eigen DMP-template beschikbaar.
  • Voor meer informatie gaat u naar de NWO-website. Een lijst met erkende DMP-templates staat op de website van ZonMW.

ZonMW

  • De datamanagementparagraaf van een ZonMW-voorstel is gebaseerd op de FAIR principes. Dit moet zorgdragen voor hergebruik van bestaande data en herbruikbare data na het onderzoek. Bij het indienen van een voorstel moet de dataparagraaf zowel informatie bevatten over de mogelijkheden tot hergebruik van uw data als informatie over de kosten van het datamanagement. 
  • Nadat het voorstel is gehonoreerd, dient u binnen de eerste 3 tot 6 maanden van uw project een datamanagementplan op te stellen.
  • Lees meer informatie op de website van ZonMW.

ERC Horizon

  • De ERC stelt geen volledige DMP verplicht bij het indienen van een aanvraag. Wel moet een voorstel informatie bevatten over datamanagement als onderdeel van de impactcriteria. Deze bestaat uit informatie over de gebruikte standaarden, informatie over de wijze waarop data gedeeld en beschikbaar gesteld wordt, en het moet duidelijk zijn of deze toegankelijk is voor hergebruik. Ook wordt gevraagd om informatie over datacuratie en preservering van de data. Houd hierbij rekening met het consortium agreement betreffende datamanagement, waarbij u ook de Intellectual Property Rights (IPR) meeneemt. Een budget for datamanagement maakt hier deel van uit. Binnen 6 maanden na aanvang van het project dient u een initiële versie van het DMP als deliverable aan te leveren. Deze DMP dient tijdens het project, bij structurele wijzigingen, geupdated te worden.
  • Meer informatie hierover vindt u op de website van European Commission.
  • ERC biedt een DMP-template; deze is ook als word-template te downloaden. 

Templates

Ter ondersteuning van het schrijven van een DMP is de tool DMP Online beschikbaar. Hiermee kunt u eenvoudig een DMP schrijven, bewerken, delen en bewaren.

Heeft u hulp nodig, dan kunt u altijd terecht bij de datasteward van uw instituut. Via DMP Online kunt u ook eenvoudig uw DMP delen met de datasteward.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.