Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud

Toekenningen KNAW Van Walree Fonds 2023: duurzame kennisdeling medisch-wetenschappelijk onderzoek toegelicht

Joyce Brown (Universitair Medisch Centrum Utrecht), Malon Van den Hof (Amsterdam Universitair Medisch Centrum/Centraal Bureau voor de Statistiek) en Veerle Heesters (Leids Universitair Medisch Centrum) ontvangen een financiële bijdrage uit het KNAW Van Walree Fonds voor het realiseren van activiteiten die op innovatieve wijze (duurzame) kennisdeling tussen vakgenoten mogelijk maken. Waarom is hun onderzoek belangrijk en in welke zin zijn hun gefinancierde activiteiten innovatief? 

Veerle Heesters

Wat is je functie en waar doe jij onderzoek naar? 

Ik ben promovendus op de afdeling Neonatologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), onder begeleiding van prof. dr. Arjan te Pas en dr. Ruben Witlox. Hier doe ik onderzoek naar videoreflectie: artsen en verpleegkundigen kijken samen naar real-time video opnames van acute procedures om handelingen te evalueren. Videoreflectie is een waardevolle methode voor kwaliteitsverbetering, mits toegepast in een veilige leeromgeving.

Waar ga jij de financiële bijdrage vanuit het KNAW Van Walree Fonds voor gebruiken? Op welke manier beantwoordt dit een behoefte vanuit het veld? 

Gedurende mijn PhD heb ik onderzocht hoe videoreflectie georganiseerd kan worden op een effectieve manier, die als veilig wordt bevonden door zorgverleners en gebruikt kan worden voor kwaliteitsverbetering. Met behulp van de bijdrage vanuit het KNAW Van Walree fonds kunnen de resultaten worden vertaald naar een praktische online toolbox voor andere afdelingen, die ook videoreflectie willen implementeren. De toolbox begeleidt zorgteams tijdens implementatie van videoreflectie en biedt ook een (internationaal) platform waar zorgprofessionals geleerde inzichten met elkaar kunnen delen. Teams kunnen hier contact opnemen met een ander team om zo multicenter videoreflectie te organiseren; online videoreflectie met twee centra samen.

Waarom is het inzetten van een online toolbox innovatief? 

Videoreflectie van real-life zorg brengt lokale expertise letterlijk in beeld, en biedt de mogelijkheid hierop te reflecteren. Het vormt een waardevolle methode voor kwaliteitsverbetering van zorg, maar wordt nog niet veelvuldig gebruikt in de acute zorg. Er zijn ook nog niet veel handleidingen beschikbaar die zorgteams ondersteunen in het effectief opzetten van videoreflectie. De digitale toolbox brengt hier verandering in. De verschillende instrumenten in de toolbox ondersteunen zorgteams tijdens implementatie van videoreflectie en daarnaast vormt de toolbox een internationaal platform waar teams geleerde inzichten kunnen terugkoppelen en gezamenlijk multicenter videoreflectie kunnen opzetten. Dit geeft niet alleen nieuwe inzichten in de verschillen in zorg, maar zorgt ook voor een nieuwe dimensie van reflectie en stimuleert uitwisseling van kennis tussen verschillende centra. Deze kennisuitwisseling levert potentieel een bijdrage in het verminderen van reisbewegingen voor buitenlandse werkbezoeken, en kan voordeel bieden aan zorgteams die niet de middelen hebben om lokale expertise in het buitenland op te halen. 

Joyce Brown

Wil jij jezelf kort voorstellen? 

Ik ben onderzoeker bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht. De onrechtvaardigheid van hardnekkige verschillen in gezondheid vormt de drijfveer achter het onderzoek en onderwijs waarbij ik  betrokken ben. Mijn werk richt zich op het verbeteren van de gezondheid van zwangere vrouwen, het verminderen van gezondheidsverschillen in bredere zin, het ontdekken hoe we eerlijke samenwerkingsverbanden tot stand kunnen brengen en het ontwikkelen van voorlichting over mondiale gezondheid (global health) en planetaire gezondheid (planetary health). 

Voor welke activiteit of product wil jij de financiële bijdrage van het KNAW Van Walree Fonds gebruiken?

Elke twee jaar vindt het European Congress on Global Health plaats. Dit jaar is dat van 20 tot 23 november in TivoliVredenburg in Utrecht. Het thema van dit congres is planetaire gezondheid en het organiserend comité van ECTMIH zet in op gelijkheid en duurzaamheid. Om deze reden willen we alternatieve manieren verkennen om onderzoekers uit de hele wereld te betrekken, ook degene voor wie het lastiger is om naar Utrecht te komen, omdat zij bijvoorbeeld minder financiële middelen tot hun beschikking hebben en/of lastiger aan een visum komen.

Dit doen we door samen met wetenschappelijke partners in lage- en middeninkomenslanden regionale ‘hubs’ te organiseren; door de hybride opzet kunnen zij het programma online volgen en lokaal in groepsverband dieper ingaan op de onderwerpen die in het programma behandeld worden. 

In welke zin is dit innovatief? 

Regionale ‘hubs’ zijn ongebruikelijk bij internationale congressen en onze samenwerking met een wereldwijde vertegenwoordiging van instellingen is innovatief. De nauwe samenwerking met deze partners om samen tot een optimale opzet van de webinars te komen, en daarnaast de inbedding van transdisciplinair actieonderzoek om verworven inzichten te documenteren en daarop te reflecteren, zijn vernieuwend.  

Malon Van den Hof

Wat is je functie en waar gaat je onderzoek over?

Ik ben postdoctoraal onderzoeker in het Amsterdam UMC (afdeling Epidemiologie en Data Science) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), en daarnaast arts in opleiding tot specialist in de publieke gezondheid (jeugdgezondheidszorg). Met een preventieve blik houd ik mij bezig met de relatie tussen omstandigheden die vroeg in het leven plaatsvinden, en de gezondheid op latere leeftijd. In mijn onderzoek identificeer ik deze omstandigheden en hun impact, en is mijn uiteindelijk doel om door middel van preventieve maatregelen in het vroege leven de volksgezondheid te verbeteren. 

Wat wil jij realiseren met de financiële bijdrage vanuit het KNAW Van Walree Fonds? 

De bijdrage van het KNAW Van Walree Fonds ondersteunt in het opzetten van een CBS-community binnen het Amsterdam UMC, inclusief betrokken universiteiten. Dit platform heeft als doel om onderzoekers binnen medisch-wetenschappelijke en public health domein te bereiken en te informeren, enthousiasmeren en ondersteunen in het gebruik van registerdata verzameld door het CBS. Het CBS verzamelt registerdata van 17 miljoen mensen in Nederland, en door deze data op verantwoorde wijze in te zetten in wetenschappelijk onderzoek kan het een waardevolle bijdrage leveren en op lange termijn bijdragen aan de volksgezondheid. 

Concreet betekent dit het KNAW Van Walree Fonds ondersteunt in het organiseren van een kick-off symposium in het najaar 2023, ter lancering van de CBS-community. Daarnaast zal deze bijdrage ondersteunen in het opzetten van een interactieve digitale leeromgeving. 

Op welke manier maakt dit duurzame kennisdeling tussen vakgenoten over medisch-wetenschappelijk onderzoek mogelijk, en waarom is het vernieuwend dat je registerdata van CBS hierbij betrekt?

Met het opzetten van een CBS-community zetten wij in op een unieke brede samenwerking tussen het CBS en het Amsterdam UMC (inclusief betrokken universiteiten en onderzoeksinstituten). Deze community biedt een platform voor onderzoekers waar het gebruik van CBS-registerdata onder de aandacht wordt gebracht. Dit draagt bij aan een betere ontsluiting van CBS-registerdata, door middel van het verrijken van langlopende wetenschappelijke onderzoeksprojecten binnen het Amsterdam UMC. Het doel is om hoogkwalitatief wetenschappelijk onderzoek te verrichten dat bijdraagt aan (beleid voor) de volksgezondheid. 

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.