Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
22 juni 2023

15e KNAW Onderwijsprijs uitgereikt

Kun je goedkoop en veilig zelf een reactor voor kernfusies bouwen? Of een apparaat dat ons smaakgen kan analyseren? Zijn files te bestrijden met een wiskundig model? Ook dit jaar, voor de 15e editie, is de KNAW weer verrast door de hoge kwaliteit van de 287 inzendingen voor de KNAW Onderwijsprijs voor de beste profielwerkstukken van vwo-scholieren. Originele, goed uitgewerkte onderwerpen, soms ook met een persoonlijk tintje. Of hoogbegaafde leerlingen op de middelbare school beter begeleid kunnen worden bijvoorbeeld. Vanmiddag reikte de KNAW-president Marileen Dogterom de prijzen uit tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Trippenhuis. In elk van de vier profielen werden drie prijzen toegekend. De winnaars ontvangen een bijdrage in de studiekosten voor hun eerste collegejaar.

Eerste prijzen

Profiel Cultuur & Maatschappij

Hoogbegaafde middelbare scholieren verdienen ook aandacht

Leerlingen: Paul Stam en Keete Beckeringh; UniC, Utrecht

Er is nog veel ruimte voor verbetering in de begeleiding van hoogbegaafde scholieren. Hoe kunnen scholen, hoogbegaafdheidscoördinatoren en docenten met interesse in hoogbegaafdheid dit het beste aanpakken?

Profiel Economie & Maatschappij

Hoe politieke partijen de kiezer soms uit het oog verloren in hun verkiezingscampagnes

Leerlingen: Lara Löwinger en Ronja Hartman; Spinoza Lyceum, Amsterdam

Dit werkstuk laat zien hoe de campagnevoering van politieke partijen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 heeft bijgedragen aan het wantrouwen van burgers tegenover politieke bewindspersonen in de daaropvolgende regeerperiode.

Profiel Natuur & Gezondheid

Het PTC-gen aantonen met behulp van een zelfgemaakt PCR apparaat

Leerlingen: Aukje Wiekmeijer en Bellefleur Galesloot; Scholengemeenschap Huizermaat, Huizen

Een uitgebreid onderzoek naar wat DNA is, wat PCR (het vermeerderen van stukjes DNA) is en de geschiedenis ervan heeft uiteindelijk geresulteerd in een werkend PCR-apparaat waarmee het smaakgen (met name de organische stof PTC) geanalyseerd kan worden.

Profiel Natuur & Techniek

File, File en nog eens File

Leerling: Stan de Haas; Rijnlands Lyceum Sassenheim, Sassenheim

Dit onderzoek laat zien hoe door middel van een begrijpelijk wiskundig model de filedrukte op snelwegen is te verminderen. Bestuurders kunnen zelf helpen met het terugdringen van files door zich aan verkeersstrategieën zoals variabele snelheidslimieten te houden. 

Tweede prijzen

Cultuur & Maatschappij

De mist rondom feminisme

Leerlingen: Isa de Baay, Chloë de Beijer en Yanna van den Heuvel; Montessori College, Nijmegen

In een documentaire wordt onderzocht wat feminisme precies is, welke betekenis het vandaag de dag heeft en hoe we de tegenstrijdige ideeën rondom dit thema kunnen laten verdwijnen.

Economie & Maatschappij

Pedofielen en de Nederlandse samenleving

Leerlingen: Carlijn Langerak en Isa Kok; Comenius College, Hilversum

Dit onderzoek richt zich op het heersende beeld over pedofielen in de Nederlandse samenleving en in hoeverre dit strookt met gebruikte terminologie door media en het Openbaar Ministerie. Wat doet een foutieve terminologie voor de stigma’s rondom pedofielen en wat zijn de gevolgen voor geboden hulpverlening en zorg?

Natuur & Gezondheid

Onderzoek naar het kwantificeren van de sterkte van een tremor

Leerlingen: Anouk van Putten, Roos van den Akker en Madelon Rebergen; Titus Brandsmalyceum, Oss

Na literatuuronderzoek naar soorten tremors (beven of trillen), hun kenmerken en tot nog toe bekende testmethoden is een test bedacht voor het kwantificeren van een tremor die in de praktijk zou kunnen werken.

Natuur & Techniek

The Fundamentals and Construction of IEC Fusion Devices

Leerlingen: Thijs Hampsink, Stefan Harmsma en Jan Spekman; Gerrit Rietveldcollege, Utrecht

Hoe kan op een goedkope en veilige manier een reactor worden gebouwd om kernfusiereacties te laten plaatsvinden? De leerlingen hebben met behulp van een demonstratie-apparaat aangetoond dat het mogelijk is om een dergelijke reactor te bouwen.

Derde prijzen

Cultuur & Maatschappij

La Divina Commedia, Omgewerkt tot Muziek

Leerling: Loris Pesare; Het Amsterdams Lyceum, Amsterdam

Dante’s beroemde reis door het donkere woud, de hel, het vagevuur en de hemel is op creatieve wijze omgezet naar een driekwartier durend muzikaal werk. Het werkstuk bestaat uit het muziekstuk en een verslag van de aanpak.

Economie & Maatschappij

Na Tito, Tito!

Leerling: Koen Idema; Petrus Canisius College, Alkmaar

Draagt een nauwere samenwerking tussen de voormalig Joegoslavische landen Kroatië, Servië en Bosnië en Herzegovina in het huidige Europa bij aan een reële toekomst en kan de vrede in de regio behouden blijven?

Natuur & Gezondheid

Malaria bestrijden met Frankensteinmuggen

Leerling: Robert de Haas; Leo Kannercollege, Leiden

Met een wiskundig model is onderzocht of de malariaverspreiding verminderd kan worden met de inzet van genetisch gemodificeerde muggen, de zogenaamde Frankensteinmug.

Natuur & Techniek

Een kunstmatige opsporing van longkanker

Leerlingen: Yahya Oufkir en Ted de Reus; Christelijk Gymnasium Beyers Naudé, Leeuwarden

Kan het vaststellen van de diagnose voor longkanker, één van de meest voorkomende en dodelijkste typen kanker, geautomatiseerd en daarmee versneld worden? Deze leerlingen hebben een neuraal netwerk ontwikkeld dat met een hoge mate van zekerheid in afbeeldingen van longweefsel kan herkennen of er kankercellen in aanwezig zijn.  

De KNAW Onderwijsprijs

De KNAW Onderwijsprijs is op 22 juni voor de vijftiende keer uitgereikt.  
Vakdidactici deden de voorselectie en een jury bestaande uit aan de KNAW gelieerde wetenschappers beoordeelden de finale werkstukken. Vier scholen vielen al eerder in de prijzen.
De eerste prijs bestaat uit een studiebeurs voor het eerste collegejaar ter waarde van 2.000 euro, de tweede is een bedrag van 1.500 euro en de derde prijs bedraagt 1.000 euro. Ook de docenten die het werkstuk hebben begeleid, krijgen een onderscheiding van de KNAW en de scholen ontvangen een plaquette. 
 
De uitreiking is terug te zien op YouTube

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.