Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
5 juni 2023

Instituut Gak-KNAW Award voor Judith Koops

In hoeverre beïnvloedt een ongeplande zwangerschap de economische positie van vrouwen na de geboorte van het kind? Wetenschapper Judith Koops ontvangt vandaag de Instituut Gak-KNAW Award voor haar onderzoeksvoorstel waarin deze vraag centraal staat. Met de Award krijgt Koops een driejarige aanstelling als postdoctoraal onderzoeker bij het NIDI.

In Nederland is ongeveer één op de vijf vrouwen ooit ongepland zwanger geweest. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat ongeplande geboortes negatieve medische en sociaalpsychologische gevolgen kunnen hebben voor moeder en kind. Maar over de economische gevolgen ervan is nog weinig bekend. Judith Koops gaat nu onderzoeken wat de invloed is van de mate van planning van een zwangerschap op de economische positie van vrouwen na de geboorte van het kind. Zij kijkt daarbij ook naar demografische en sociaaleconomische factoren, zoals relatiestatus, sociaaleconomische status, en etnische achtergrond van de moeder. 

De jury prijst de wetenschappelijke kwaliteit van het onderzoeksvoorstel, met name vanwege de helderheid van de methodologische keuzes. Het voorstel is, aldus de jury, maatschappelijk zeer relevant: er wordt onderschat hoeveel zwangerschappen ongepland zijn, en wat voor sociale en economische gevolgen dit heeft. Ook gezien haar al behaalde wetenschappelijke prestaties, ziet de jury Koops als een veelbelovende laureaat van de Gak-KNAW Award. 

De Instituut Gak-KNAW Award

Koops ontvangt de Instituut Gak-KNAW Award vandaag, maandag 5 juni 2023, tijdens een besloten bijeenkomst. Instituut Gak en de KNAW reiken de prijs sinds 2019 jaarlijks uit. De Award is bestemd voor talentvolle onderzoekers aan het begin van hun carrière om baanbrekend onderzoek te doen op het gebied van sociale zekerheid en de arbeidsmarkt. De Instituut Gak-KNAW Award bestaat uit een driejarige aanstelling als postdoc-onderzoeker binnen de stimulerende omgeving van een KNAW-instituut.

Over Instituut Gak, NIDI en KNAW

Instituut Gak financiert maatschappelijke projecten, onderzoek, leerstoelen en lectoraten op het gebied van sociale zekerheid en arbeidsmarkt in Nederland.

Het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) is een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en is geaffilieerd met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). 

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) is als forum, stem en geweten van de Nederlandse wetenschap verantwoordelijk voor tien nationale onderzoeksinstituten.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.