Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
22 april 2022

Landelijk platform gastwerkplekken voor Oekraïense wetenschappers

  Kennisinstellingen en het landelijke carrièreplatform ‘AcademicTransfer’ lanceren het landelijk platform voor gevluchte Oekraïense wetenschappers: AcademicsNLforUkraine. Hier kunnen Nederlandse kennisinstellingen aanbod plaatsen van werkplekken en onderzoeksfaciliteiten, zoals labs en werkplaatsen, waar gevluchte Oekraïense onderzoekers tijdelijk gebruik van kunnen maken. 

  Alle onderzoeksafdelingen in Nederland worden opgeroepen om actief hun gastwerkplekken en onderzoeksfaciliteiten aan te bieden via het AcademicsNLforUkraine-platform.

  Naast het aanbieden van werkplekken is er ook ruimte voor de Nederlandse onderzoeksorganisaties om hun individuele aanbod aan (nood)hulp in een eigen fact card te presenteren. Met de gastwerkplekken bieden de organisaties een passende werkomgeving voor collega-onderzoekers uit Oekraïne. Met de fact cards maken ze overzichtelijker waar onderzoekers terecht kunnen en worden ze wegwijs gemaakt in de Nederlandse academische gemeenschap.

  Het platform ‘AcademicsNLforUkraine’ richt zich op de gevluchte Oekraïense wetenschappers die hun onderzoek in Nederland willen voortzetten. Het platform is een initiatief van Universiteiten van Nederland, Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, KNAW, NWO en De Jonge Akademie in samenwerking met ‘AcademicTransfer’. De initiatiefnemers willen gebruik maken van bestaande infrastructuur en regelingen voor het delen van academische vacatures en informatie over noodhulp. Alle onderzoeksafdelingen in heel Nederland worden opgeroepen om actief hun gastwerkplekken en onderzoeksfaciliteiten aan te bieden via het ‘AcademicsNLforUkraine’-platform.

  Individuele kennisinstellingen kunnen op het platform ook hun eigen acties voor Oekraïense onderzoekers in een FactCard onder de aandacht brengen. Dat kan via de zogeheten AcademicsNLforUkraine FactCards. Denk daarbij aan lokale hulp met financiën, visa, huisvesting en zo meer. Gevluchte Oekraïense wetenschappers kunnen via de FactCards bij de individuele onderzoeksorganisaties terecht als ze vragen hebben over het voortzetten van hun onderzoek bij een Nederlandse onderzoeksorganisatie.

  Het platform ‘AcademicsNLforUkraine’ is te vinden op www.academictransfer.com en op bijbehorende website www.factcards.nl.

  Op 4 maart lieten de kennisinstellingen al weten een veilige plek te willen bieden onderzoekers die hun thuisland zijn ontvlucht.

  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.