Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
6 juli 2023

Unieke ontmoetingen en nieuwe perspectieven bij Lindau Ontmoetingsdagen

Ruim zeshonderd jonge wetenschappers uit meer dan tachtig landen en bijna veertig Nobelprijswinnaars hebben elkaar van 25-30 juni 2023 ontmoet in Lindau, Duitsland, voor kennisuitwisseling en inspiratie. De KNAW draagt sinds 2008 jonge wetenschappers voor aan de Raad voor de Lindau Ontmoetingsdagen, die de selectie voor deelname maakt. De KNAW draagt bij aan de deelnamekosten van door haar voorgedragen deelnemers. 

Uit Nederland waren zeven toptalenten aanwezig, waaronder Netanja Harlianto, Universiteit Utrecht & UMCU, Prarthana Mohanraju, Leids Universitair Medisch Centrum en Olga Minaeva, Rijksuniversiteit Groningen. De KNAW stelde hen enkele vragen over hun reis. 

Wie ben je en waar gaat jouw interesse op wetenschappelijk gebied naar uit?

Netanja: Ik rond momenteel mijn laatste jaar van geneeskunde af aan de Universiteit Utrecht en hoop begin volgend jaar te starten met een PhD-traject. De afgelopen jaren heb ik wetenschappelijke artikelen gepubliceerd op het gebied van populatiegezondheid, oncologie en diverse aandoeningen van de wervelkolom.

Prarthana: Ik ben een moleculair bioloog met interesse in het ontrafelen van de mechanismen van complexe biologische systemen. Tijdens mijn promotieonderzoek heb ik nieuwe bacteriële afweersystemen, bekend als CRISPR-Cas, gekarakteriseerd, die binnendringend viraal DNA kunnen herkennen en knippen. Momenteel werk ik als postdoctoraal onderzoeker aan het aanpassen van deze systemen om DNA te bewerken voor de behandeling van genetische ziekten.

Olga: Ik ben gefascineerd door de manier waarop onze interne lichaamsklok, bekend als het circadiaans ritme, invloed heeft op onze dagelijkse patronen van slaap, activiteit en andere lichaamsfuncties. Mijn oorspronkelijke nieuwsgierigheid als kind over slaap bracht me ertoe te onderzoeken hoe verstoringen in onze interne klok van invloed kunnen zijn op de geestelijke gezondheid, specifiek depressie. Tijdens de dagen in Lindau kreeg ik de ongelooflijke kans om vooraanstaande wetenschappers te ontmoeten die belangrijke ontdekkingen hebben gedaan op het gebied van circadiaans ritmeonderzoek. Deze ervaring heeft me verder gemotiveerd om bij te dragen aan ons begrip van hoe onze circadiane ritmes van invloed zijn op ons welzijn.

Welke Nobelprijswinnaar heeft de meeste indruk op jou gemaakt?

Netanja: Randy Schekman en Harold Varmus hebben de meeste indruk op mij gemaakt. Zij zijn beide medeoprichters van succesvolle non-profit open-accestijdschriften (respectievelijk ELife en Public Library of Science (PLOS)), en leggen nadruk op het begrijpelijk en toegankelijk maken van wetenschappelijke resultaten voor de maatschappij.

Prarthana: Ik heb een enorme bewondering voor Frances Arnold, die in 2018 een Nobelprijs heeft gewonnen voor gerichte enzymevolutie. Zij excelleert niet alleen op onderzoeksgebied, maar ook op andere vlakken. Zo is ze sinds januari 2021 extern medevoorzitter van Joe Bidens Raad van Adviseurs voor Wetenschap en Technologie. Daarnaast is ze een rolmodel voor vrouwen in de wetenschap en een uitzonderlijke wetenschapscommunicator.

Olga: Onder de vele opmerkelijke laureaten die ik heb ontmoet heeft Morten Meldal (foto) een blijvende indruk achtergelaten. Zijn nobelprijswinnende werk over klikchemie wordt nu veel gebruikt in de farmaceutische industrie, DNA-mapping en bij de productie van nieuwe materialen. Het meest inspirerend vond ik zijn persoonlijke verhalen over zijn leven als onderzoeker, inclusief herkenbare elementen, aangezien hij zelf als Young Scientist de Lindau Ontmoetingsdagen bijwoonde in 1986.

Wat was voor jou het meest bijzondere moment tijdens de Lindau Ontmoetingsdagen?

Netanja: Tijdens mijn verblijf heb ik nieuwe en unieke perspectieven over wetenschap en geneeskunde opgedaan. De informele gesprekken met andere PhD-studenten, postdocs, onderzoekleiders en Nobelprijswinnaars waren zeer waardevol en inspirerend en hebben een grote impact op mij gehad. Deel uitmaken van zo'n grote cultureel diverse groep zorgt ervoor dat je eigen onderzoek in de juiste context wordt geplaatst. Ik heb veel van de conferentie meegenomen, waaronder zelfvertrouwen, enthousiasme, inspiratie, nieuwe samenwerkingen, carrièreadvies en nieuwe vrienden.

Prarthana: In eenzelfde ruimte zitten met bijna veertig Nobelprijswinnaars was een uitzonderlijke en unieke ervaring voor mij. Daarnaast heb ik contact gelegd met veel gelijkgestemde wetenschappers van over de hele wereld die mijn enthousiasme en passie voor wetenschap delen. Discussies over kunstmatige intelligentie, klimaatverandering en het gebruik van genetisch gemodificeerde organismen hebben mij (nog meer) gemotiveerd om deze onderwerpen als wetenschapper serieus te nemen. Tot slot heb ik genoten van het wandelen in Lindau en koffie drinken met Joachim Frank (Nobelprijs Chemie 2017 - foto), waar we spraken over onze onderzoeken en ik leerde van zijn carrière als Nobelprijswinnaar.

Olga: De Heidelberglezing van Shwetak Patel over mobiele telefoons en draagbare apparaten voor je gezondheid. Aangezien ik met gegevens van draagbare sensoren werkte voor mijn proefschrift, vond ik zijn onderzoek naar het gebruik van mobiele apparaten en draagbare technologieën voor het screenen en bestuderen van ziekten zowel innovatief als maatschappelijk relevant. Wat ik met name indrukwekkend vond, was dat hij zorg droeg voor het goed laten werken van technologieën in ontwikkelingslanden. Hij probeert zo bestaande ongelijkheden te verminderen en wil daarnaast voorkomen dat er nieuwe problemen ontstaan. Daarnaast brachten de Lindau Ontmoetingsdagen mij talloze nieuwe contacten en nieuwe perspectieven in de wetenschap. Deze onschatbare ervaringen en inzichten zullen ongetwijfeld mijn toekomstige onderzoeksinspanningen vormgeven. 

Over de Lindau Ontmoetingsdagen

De Lindau Ontmoetingsdagen met Nobelprijslaureaten hebben als doel het overdragen van kennis tussen generaties wetenschappers, het versterken van internationale netwerken en het inspireren van zowel jonge wetenschappers als Nobelprijslaureaten. De Lindau Ontmoetingsdagen alterneren jaarlijks op de vakgebieden chemie, fysiologie/geneeskunde en natuurkunde. Een nieuwe nominatieronde voor de ontmoetingsdagen opent woensdag 16 augustus (sluit maandag 25 september 2023), en heeft komend jaar een focus op het vakgebied natuurkunde. Meer informatie over de nominatieprocedure en het reglement vindt u via onderstaande link. 

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.