Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud

De KNAW vindt dat onderzoeksgegevens en publicaties met publiek geld gefinancierd onderzoek vrij toegankelijk moeten zijn. Ze vraagt tevens haar eigen onderzoekers om publicaties open access uit te brengen. Dat betekent dat deze onderzoeksresultaten, zoals artikelen, boeken, proefschriften of rapporten, gratis en onbeperkt toegankelijk zijn.

KNAW-publicatiebeleid

  • KNAW-onderzoekers plaatsen hun publicaties in de KNAW Research Portal.
  • Binnen zes maanden na publicatie zijn ze voor iedereen toegankelijk.
  • Een langere periode (of nooit, bijvoorbeeld voor boeken) kan alleen met instemming van de directie van het betreffende KNAW-instituut.

KNAW Research Portal

De wetenschappelijke publicaties van de KNAW zijn te vinden in de KNAW Research Portal, de digitale bewaarplaats voor publicaties en onderzoeksgegevens van de KNAW.

KNAW Research Portal

De dataprincipes van de KNAW

Samengevat zijn de dataprincipes van de KNAW:

  • Publiek gefinancierde onderzoeksdata zijn een publiek goed, verzameld in het algemeen belang ten gunste van iedereen. Dat geldt ook voor projecten die (gedeeltelijk) privaat zijn gefinancierd. 
  • Onderzoeksdata en de software waarmee deze bewerkt zijn, worden veilig en duurzaam opgeslagen, goed gedocumenteerd en vindbaar.
  • Onderzoeksdata en de bewerkingssoftware zijn in principe open beschikbaar, zo snel mogelijk en met zo min mogelijk beperkingen rond hergebruik. 
  • Onderzoekers van de KNAW gaan integer en transparant om met onderzoeksdata. Ze zijn duidelijk over het gebruik van data van anderen en houden zich aan de voorwaarden die aan het gebruik zijn gesteld.

Meer informatie

 Neem contact op met Aline Korterink per mail of telefonisch: 020 551 0943.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.