Er is momenteel op alle terreinen van de wetenschap veel discussie over de herhaalbaarheid en reproduceerbaarheid van onderzoek. Uit recent onderzoek blijkt dat door verschillende wetenschappers uitgevoerd empirisch onderzoek grote variatie in de uitkomsten laten zien, zelfs als dezelfde data worden gebruikt om hetzelfde onderwerp te analyseren. Dat betekent dat er sprake is van een ‘onderzoekersgebonden’ effect (‘researcher fixed effect’) omdat de ‘beste’ analyseroute wordt gekozen. Dit zorgt voor extra, per definitie niet meegenomen, onzekerheid bij de geschatte effecten.
De KNAW heeft een symposium over dit onderwerp georganiseerd, met als keynote-spreker:
Guido Imbens (Nobelprijswinnaar, Stanford)
Imbens en zijn collega Joshua Angrist kregen de Nobelprijs voor hun bijdrage aan de zogenaamde ‘credibility revolution’ (geloofwaardigheidsrevolutie) in de empirische micro-economie. Tegenwoordig worden hun methodes in diverse disciplines gebruikt, zoals de politicologie, sociologie en economie, maar ze vinden ook bredere toepassing.
Bij het symposium komen daarnaast diverse andere deskundigen uit verschillende disciplines aan het woord. Het symposium wordt afgesloten met een paneldiscussie, waarbij het publiek vragen kan stellen.
De voertaal is Nederlands.
Hosted by Academy members Albert J. Menkveld and Philip Hans Franses.
Voertaal is Engels.
Het systematisch herhalen van onderzoek van anderen moet normaler worden. Dat is de kern van dit KNAW-advies. Ook moeten financiers en wetenschappelijke tijdschriften meer ruimte bieden voor replicatieonderzoek.
Bekijk publicatieDe KNAW is sinds jaar en dag fervent pleitbezorger van vrije toegang tot wetenschappelijke onderzoeksgegevens en resultaten. Maximale toegankelijkheid van data is dienstbaar aan de bij uitstek wetenschappelijke werkwijze waarbij onderzoekers elkaars bevindingen toetsen en kritisch voortbouwen op elkaars werk.
Bekijk publicatieRedeneren over causale verbanden is binnen de gehele wetenschap een belangrijk thema. De Nobelprijs voor de Economie werd vorig jaar toegekend aan Guido Imbens, buitenlands lid van de KNAW. Samen met Joshua Angrist kreeg hij de prijs voor hun rol in de ontwikkeling van methoden om te onderzoeken hoe onderzoekers causale verbanden begrijpen en analyseren.
Bekijk bijeenkomst