Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
1 december 2023

Officiële oprichting van Klimaatonderzoek Initiatief Nederland (KIN): Een cruciale stap richting duurzame toekomst

De KNAW kondigt met trots de officiële oprichting aan van het Klimaatonderzoek Initiatief Nederland (KIN), een baanbrekend initiatief gericht op het versnellen van wetenschappelijke bijdragen aan de transformaties die nodig zijn voor een duurzame, klimaat-neutrale samenleving tegen 2050.

In 2021 heeft de KNAW samen met NWO de Taskforce Klimaat opgericht, een adviesorgaan belast met de taak na te denken over hoe de wetenschap effectiever kan bijdragen aan deze cruciale doelstelling. Na zorgvuldige overweging van het adviesrapport van de taskforce, bekend als het Klimaatonderzoek Initiatief Nederland (KIN) van het adviesorgaan, hebben de besturen van KNAW en NWO groen licht gegeven voor verdere ontwikkeling van het KIN.

Onder leiding van een wetenschappelijke stuurgroep, voortkomend uit het oorspronkelijke adviesorgaan, heeft een toegewijd team van medewerkers van NWO, KNAW, ZonMW en SIA zich ingezet om het KIN succesvol op te richten. In het KIN gaan wetenschappers zij aan zij met maatschappelijke partijen werken aan een klimaatneutrale en -robuuste wereld. Het KIN neemt beperkende voorwaarden en tegenwerkende prikkels in het wetenschappelijk systeem weg, wat samenwerking mogelijk maakt over disciplinaire grenzen heen en buiten de wetenschap. Het uitgangspunt is samenwerking in plaats van competitie.

Met het officiële bestaan van het KIN zal de KNAW haar inhoudelijke bijdragen blijven leveren via reeds betrokken medewerkers. Het bestuur van de KNAW behoudt ook een adviserende rol via een positie in de klankbordgroep van het KIN, waar het samenwerkt met vertegenwoordigers van andere vooraanstaande Nederlandse kennisinstellingen.

De KNAW benadrukt het belang van samenwerking tussen verschillende wetenschappelijke disciplines en partners om gezamenlijk een impactvolle bijdrage te leveren aan het aanpakken van de urgente klimaatproblemen. Het KIN staat klaar om een leidende rol te spelen in het bevorderen van wetenschappelijke innovaties en oplossingen voor een duurzame toekomst.

Gerelateerd

Vroege vogels van de toekomst zijn niet vroeg genoeg
Bekijk nieuwsbericht
Inschrijfformulier eerste prioriteringssessies ideeën KIN-onderwerpen
Bekijk nieuwsbericht
Luister de KNAW-podcast over planetary health
Bekijk nieuwsbericht

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.