Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud

Klimaatverandering

Het in augustus 2021 verschenen rapport van het IPCC getiteld The Physical Science Basis demonstreert nog eens twee zaken: enerzijds de urgentie van de klimaatproblematiek en anderzijds de onmisbare rol van de wetenschap in het vaststellen en wegen van de feiten en het zoeken naar mogelijke oplossingen. De KNAW voelt medeverantwoordelijkheid voor en urgentie bij deze materie en wil op verschillende manieren en op verschillende niveaus een bijdrage leveren: als genootschap van excellente wetenschappers en hoeder en duider van de wetenschap, als institutenorganisatie en als in de eigen bedrijfsvoering. 

De KNAW en het klimaat

De wetenschap is bij klimaatproblematiek onmisbaar: bij het vaststellen en wegen van feiten en bij het zoeken naar oplossingen.

Met de wetenschappelijke experts uit haar gelederen, die uit de volle breedte van de wetenschap komen, en als onderzoeksorganisatie kan en wil de KNAW haar bijdrage leveren aan beleidsvorming en in de maatschappelijke discussie over het onderwerp.

Planetary Health

Voor dit advies inventariseert de KNAW welke wetenschappelijke kennis er nodig is op het gebied van planetary health en welke prioriteiten voor kennisontwikkeling er liggen voor Nederland.

Tekening met een afgestudeerd persoon op een vliegtuig

De Jonge Akademie

Hoogvliegers vliegen minder: naar een CO2-neutrale wetenschap

Kan er minder worden gevlogen in de wetenschap? Welke maatregelen kunnen Nederlandse universiteiten nemen om de CO2-uitstoot door vliegen te beperken? Op deze en andere vragen reageert De Jonge Akademie.

 

Akademie van Kunsten

Agenda klimaatwebinars

 • Webinar

  Klimaat van alle Kanten: 'The Intergenerational Climate Crimes Act'

  'The Intergenerational Climate Crimes Act', ontwikkeld door de Indiase advocaat, academicus en onderzoeker Radha D’Souza en kunstenaar Jonas Staal, omvat een nieuw juridisch raamwerk voor klimaatrechtvaardigheid toegepast op klimaatmisdrijven die zouden zijn gepleegd door Unilever, ING, Airbus en de Nederlandse staat.

  Bekijk webinar

Terugkijken klimaatwebinars

 • Webinar

  Klimaat van alle kanten: olivijn, het wondermiddel tegen klimaatverandering?

  Het IPCC klimaatrapport van 2022 maakt duidelijk dat de wereld grote risico’s loopt door de toenemende opwarming van de aarde. Ook is duidelijk dat maatregelen om de toenemende CO2 concentratie in de atmosfeer terug te brengen door de omschakeling van fossiele brandstoffen naar duurzame alternatieven, alleen niet voldoende zijn. Naast deze maatregelen zijn ook zogenaamde negatieve emissietechnologieën (NET) nodig om actief de CO2 concentratie in de atmosfeer te verminderen.

  Bekijk webinar
 • Webinar

  Klimaat van alle kanten: De gevolgen van klimaatverandering, kwetsbaarheid en aanpassingen

  Hoe kan goed bestuur de aanpassingskloven verkleinen en klimaatbestendige ontwikkeling stimuleren? En hoe kunnen zachte adaptatiegrenzen worden overwonnen? Tijdens dit webinar komen deze en andere open vragen aan bod en zullen de belangrijkste onderzoeksontwikkelingen worden besproken.

  Bekijk webinar

Meer lezen

 • Nieuwsbericht

  Klimaatwetenschappers van start met nationaal initiatief klimaatonderzoek

  Een breed gezelschap van Nederlandse klimaatonderzoekers verenigt zich op verzoek van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) in een taskforce. Deze groep zal nog voor de zomer een rapport uitbrengen over de oprichting van een nieuw netwerkinstituut voor wetenschapsbreed klimaatonderzoek.

  10-03-2022
  Bekijk nieuwsbericht
 • Nieuwsbericht

  De rol van wetenschap bij het klimaatakkoord - visies op biomassa, CO2-opslag en verkeer

  Journalistiek verslag van het KNAW-symposium 'CO2-reductie in het Klimaatakkoord' op 15 oktober 2019, Amsterdam

  15-10-2019
  Bekijk nieuwsbericht

Klankbordgroep

Binnen de KNAW is een klankbordgroep actief die de verschillende initiatieven coördineert en aanjaagt.

De klankbordgroep bestaat uit de vier raadsvoorzitters, de voorzitters van DJA en AvK en de president van de KNAW, en wordt voorgezeten door de volgende leden:

 • energiewetenschapper Richard van de Sanden
 • oud-bestuurslid Maarten Prak

Experts vinden?

Op zoek naar klimaatexperts binnen de KNAW?

logo klimaathelpdesk

KlimaatHelpdesk

De KlimaatHelpdesk bestaat uit experts en wetenschappers die vragen beantwoorden over klimaatverandering. Dit platform wordt onder meer mogelijk gemaakt door De Jonge Akademie.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.