Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud

Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten van de KNAW, de Akademie van Kunsten en De Jonge Akademie via onze nieuwsbrief. Meld u hier aan.

Filter:
  • 1 december 2023

    Officiële oprichting van Klimaatonderzoek Initiatief Nederland (KIN): Een cruciale stap richting duurzame toekomst

    De KNAW kondigt met trots de officiële oprichting aan van het Klimaatonderzoek Initiatief Nederland (KIN), een baanbrekend initiatief gericht op het versnellen van wetenschappelijke bijdragen aan de transformaties die nodig zijn voor een duurzame, klimaat-neutrale samenleving tegen 2050.

    Lees meer
  • 5 juli 2023

    Vroege vogels van de toekomst zijn niet vroeg genoeg

    Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) onderzocht het klimaatadaptatie-vermogen van koolmezen. In hoeverre kunnen mezen zich aanpassen en op korte termijn nóg vroeger eieren leggen? Zulke informatie geeft inzicht in de klimaatgevolgen voor de natuur.

    Lees meer
  • 27 februari 2023

    Inschrijfformulier eerste prioriteringssessies ideeën KIN-onderwerpen

    Het eerste ophaalmoment van ideeën voor KIN-onderwerpen is inmiddels geweest op 10 februari. Er zijn 338 ideeën binnengekomen die samen een groslijst vormen. Om tot een top 10 te komen organiseren we de eerste prioriteringssessies. Deze vinden plaats op 27 en 30 maart 2023 en duren een hele dag.

    Lees meer
  • 16 februari 2023

    Luister de KNAW-podcast over planetary health

    In de KNAW-podcastserie hebben we het over ‘planetary health’, de manier waarop mondiale milieuveranderingen onze gezondheid beïnvloeden.

    Lees meer
  • 25 januari 2023

    Klimaatonderzoek Initiatief Nederland (KIN) zoekt ideeën voor onderwerpen

    Het Klimaatonderzoek Initiatief Nederland (KIN) doet een oproep voor ideeën om te komen tot onderwerpen voor de eerste KIN-projecten. De ideeën beschrijven een specifiek, zeer urgent onderwerp binnen één van de grote systeemtransities, waarop de eerste KIN-projecten zich kunnen gaan richten. Het KIN wil met deze projecten een substantiële bijdrage leveren aan het versnellen van transities die nodig zijn om in 2050 een duurzame, klimaatneutrale en klimaatrobuuste samenleving te realiseren.

    Lees meer
  • 7 november 2022

    'Insecten hebben nú onze hulp nodig in opwarmende wereld'

    'Als we nu geen actie ondernemen om de impact van klimaatverandering op insecten beter te begrijpen en te verminderen, dan beperken we onze kansen op een duurzame toekomst met gezonde ecosystemen drastisch.' Deze boodschap komt uit het heel actuele wetenschappelijke artikel in Ecological Monographs op 7 november 2022, van 70 onderzoekers uit 19 landen en geleid door het NIOO-KNAW.

    Lees meer
  • 9 september 2022

    Heleen de Coninck over het Klimaatonderzoek Initiatief Nederland KIN

    ‘We kunnen de ergste onomkeerbare gevolgen van klimaatverandering nog voorkomen. Maar dat lukt alleen als wetenschappers en relevante maatschappelijke actoren intensief samenwerken aan het versnellen van systeemtransities. En daarom adviseren we zo snel mogelijk het ‘Klimaatonderzoek Initiatief Nederland’ op te richten – KIN’.

    Lees meer
  • 8 september 2022

    ‘Klimaatonderzoek Initiatief Nederland’ nodig voor realisatie klimaat-neutrale samenleving

    Klimaatwetenschappers, verenigd in een tijdelijk adviesorgaan ingesteld door NWO en KNAW, adviseren om zo snel mogelijk het ‘Klimaatonderzoek Initiatief Nederland’ – KIN – op te richten. Doel van het nieuwe KIN is om een substantiële bijdrage te leveren aan het versnellen van de transformaties die nodig zijn om in 2050 een duurzame, klimaat-neutrale samenleving te realiseren. In het vandaag verschenen rapport van de taskforce staat uitgewerkt hoe het KIN eruit zou kunnen zien en functioneren.

    Lees meer
  • 19 februari 2021

    Academies van wetenschappen in Europa: de opwarming van de aarde wacht niet tot 2050

    'We kunnen niet zomaar rekenen op lineaire ontwikkelingen en een gestage energietransitie in de komende 30 jaar tot 2050', aldus William Gillett, Energy Programme Director van de EASAC. De openbare raadpleging van de Europese Commissie over de herziening van de Richtlijn hernieuwbare energie (RED II) is voor de EASAC een goede gelegenheid om de EU erop te wijzen dat de inspanningen moeten worden vergroot.

    Lees meer
  • 7 mei 2020

    CO2-opslag: wat kan en wat werkt?

    Kunnen we de concentratie van CO2 in de lucht terugdringen door CO2 af te vangen en op te slaan? Een factsheet van de KNAW vat samen wat de adviesraad van de Europese academies van wetenschappen (EASAC) hierover schrijft. Conclusie: verwacht er op korte termijn niet teveel van.

    Lees meer
  • 15 oktober 2019

    De rol van wetenschap bij het klimaatakkoord - visies op biomassa, CO2-opslag en verkeer

    Journalistiek verslag van het KNAW-symposium 'CO2-reductie in het Klimaatakkoord' op 15 oktober 2019, Amsterdam

    Lees meer

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.