Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud

Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten van de KNAW, de Akademie van Kunsten en De Jonge Akademie via onze nieuwsbrief. Meld u hier aan.

Filter:
 • 9 september 2022

  Heleen de Coninck over het Klimaatonderzoek Initiatief Nederland KIN

  ‘We kunnen de ergste onomkeerbare gevolgen van klimaatverandering nog voorkomen. Maar dat lukt alleen als wetenschappers en relevante maatschappelijke actoren intensief samenwerken aan het versnellen van systeemtransities. En daarom adviseren we zo snel mogelijk het ‘Klimaatonderzoek Initiatief Nederland’ op te richten – KIN’.

  Lees meer
 • 8 september 2022

  ‘Klimaatonderzoek Initiatief Nederland’ nodig voor realisatie klimaat-neutrale samenleving

  Klimaatwetenschappers, verenigd in een tijdelijk adviesorgaan ingesteld door NWO en KNAW, adviseren om zo snel mogelijk het ‘Klimaatonderzoek Initiatief Nederland’ – KIN – op te richten. Doel van het nieuwe KIN is om een substantiële bijdrage te leveren aan het versnellen van de transformaties die nodig zijn om in 2050 een duurzame, klimaat-neutrale samenleving te realiseren. In het vandaag verschenen rapport van de taskforce staat uitgewerkt hoe het KIN eruit zou kunnen zien en functioneren.

  Lees meer
 • 19 februari 2021

  Academies van wetenschappen in Europa: de opwarming van de aarde wacht niet tot 2050

  'We kunnen niet zomaar rekenen op lineaire ontwikkelingen en een gestage energietransitie in de komende 30 jaar tot 2050', aldus William Gillett, Energy Programme Director van de EASAC. De openbare raadpleging van de Europese Commissie over de herziening van de Richtlijn hernieuwbare energie (RED II) is voor de EASAC een goede gelegenheid om de EU erop te wijzen dat de inspanningen moeten worden vergroot.

  Lees meer
 • 7 mei 2020

  CO2-opslag: wat kan en wat werkt?

  Kunnen we de concentratie van CO2 in de lucht terugdringen door CO2 af te vangen en op te slaan? Een factsheet van de KNAW vat samen wat de adviesraad van de Europese academies van wetenschappen (EASAC) hierover schrijft. Conclusie: verwacht er op korte termijn niet teveel van.

  Lees meer
 • 15 oktober 2019

  De rol van wetenschap bij het klimaatakkoord - visies op biomassa, CO2-opslag en verkeer

  Journalistiek verslag van het KNAW-symposium 'CO2-reductie in het Klimaatakkoord' op 15 oktober 2019, Amsterdam

  Lees meer

Filters

Filter nieuws

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.