Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud

Bijeenkomsten

  De KNAW fungeert als forum voor het wetenschappelijk debat en voor de uitwisseling van wetenschappelijke informatie. In dit kader organiseert de Akademie uiteenlopende bijeenkomsten, waarvan er vele vrij toegankelijk zijn voor publiek. 

  Op de hoogte blijven van alle bijeenkomsten? Schrijf u hier in voor onze agendaladder.

  Filter:
  • 21feb

   Het nieuwe coronavirus

   Coronavirussen veroorzaken in mensen over het algemeen milde infecties van de luchtwegen. We kennen echter ook de SARS en MERS varianten, die ernstige ziekten veroorzaken. Bekijk een van de eerste bijeenkomsten over het nieuwe coronavirus, gehouden bij de KNAW op vrijdag 21 februari 2020.

   Bekijk webinar
  • 25mrt

   ‘Er hangt iets in de lucht' | Eén jaar coronapandemie

   Ruim een jaar geleden werd in Nederland de eerste coronabesmetting vastgesteld. Wat heeft de wetenschap in de tussentijd geleerd over het overdragen van virussen via druppeltjes en aerosolen? In dit webinar bespreken zeven experts de successen, de mislukkingen en de toekomst van de wetenschap achter de verspreiding van infectieziekten via de lucht.

   Online, via Zoom
   Bekijk webinar
  • 26nov

   Expertmeeting I: Betrouwbaarheid van de wetenschap in het publieke domein

   Enerzijds bespreken we wat de oorzaak is van het in twijfel trekken van wetenschappelijke kennis, wie werken er aan mee, en waarom? Anderzijds bespreken we wat we kunnen doen om de betrouwbaarheid van de wetenschap te behouden.

   Bekijk webinar
  • 2dec

   Expertmeeting II: De impact van COVID-19 op onderzoekers

   Ook voor academici zijn de gevolgen van de COVID-19-pandemie voelbaar. Maar de effecten op onderzoekers in Nederland variëren sterk, afhankelijk van discipline, carrièrefase, nationaliteit en persoonlijke omstandigheden.

   Bekijk webinar
  • 13dec

   Expertmeeting III: Wervelende wetenschap

   Tijdens de pandemie werd er in een razend tempo nieuwe kennis ontwikkeld met een directe maatschappelijke impact. Onderzoekers lanceerden al snel initiatieven om hun kennis relevant te maken voor de nieuwe situatie. Wat hebben we geleerd? En wat is de mogelijke prijs die we hebben betaald?

   Bekijk webinar
  • 20dec

   Modelleren met onzekerheden: de opkomst van omikron

   In dit webinar bespreken we welke factoren cruciaal zijn voor modellering en kijken we samen met deskundigen uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Israël vanuit een internationaal perspectief naar de interventiemogelijkheden.

   Bekijk webinar
  • 20dec

   Modelleren met onzekerheden: de opkomst van omikron

   Vanaf het begin van de COVID-19-pandemie hebben epidemiologische analyses en wiskundige modellen een belangrijke rol gespeeld bij het voorspellen van pandemiescenario's en het effect van interventiemogelijkheden om het coronabeleid te sturen. Naar aanleiding van de recente besmettingsgolf in heel Europa worden nieuwe maatregelen besproken, zoals boostervaccins, vaccinatie van kinderen en beperkingen voor specifieke groepen via coronatoegangsbewijzen (1/2/3G-beleid en combinaties daarvan).

   Bekijk webinar
  • 18jan

   Expertmeeting IV: Wetenschap en digitale technologie

   Digitale technologieën hebben tijdens de pandemie veel goeds gebracht dat we ook in het onderzoek en onderwijs niet meer zouden willen missen. Maar digitalisering brengt ook risico’s met zich mee voor veiligheid, en academische waarden - denk aan toezicht bij tentamens.

   Bekijk webinar
  • 26sep

   Discussiebijeenkomst over het KNAW-advies The pandemic academic

   Hoe gaan we om met de gevolgen van de coronacrisis voor de wetenschap en de wetenschappers? Wat willen we behouden en wat beslist niet? De KNAW publiceerde op 5 juli 2022 het advies 'The pandemic academic'. In deze discussiebijeenkomst praten we hierover verder met diverse gastsprekers en vooraanstaande belanghebbenden.

   KNAW Trippenhuis - Kloveniersburgwal 29, Amsterdam
   Bekijk bijeenkomst

  Filters

  Filter bijeenkomsten

  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.