Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
25 januari 2023

Klimaatonderzoek Initiatief Nederland (KIN) zoekt ideeën voor onderwerpen

Het Klimaatonderzoek Initiatief Nederland (KIN) doet een oproep voor ideeën om te komen tot onderwerpen voor de eerste KIN-projecten. De ideeën beschrijven een specifiek, zeer urgent onderwerp binnen één van de grote systeemtransities, waarop de eerste KIN-projecten zich kunnen gaan richten. Het KIN wil met deze projecten een substantiële bijdrage leveren aan het versnellen van transities die nodig zijn om in 2050 een duurzame, klimaatneutrale en klimaatrobuuste samenleving te realiseren.

Het opzetten van de eerste KIN-projecten is onderdeel van de opstartfase van het KIN. 'We willen met deze projecten demonstreren dat de KIN-aanpak bijdraagt aan het versnellen van de transities; niet alleen in de uitvoering van de projecten, maar ook in de manier waarop ze geselecteerd, vormgegeven en opgestart worden,' licht Michiel van den Hout, kwartiermaker KIN, de oproep toe.

De transities waarop het KIN zich in eerste instantie zal focussen:

  • Steden & Infrastructuur
  • Energie, Industrie & Economie
  • Natuur, Landbouw, Voedsel & Water
  • Gezondheidszorg & Planetary Health

Onderzoekers met ideeën passend binnen de hierboven vier genoemde transities wordt gevraagd deze in te dienen. Op elk van de geselecteerde ideeën wordt later een Crutzen workshop georganiseerd. In deze workshop wordt het idee inhoudelijk uitgewerkt tot één concreet project met een inhoudelijk werkprogramma, dat mogelijk meerdere componenten bevat.

'We kiezen bewust voor deze oproep om vanaf het begin iedereen te betrekken bij wat het KIN als eerste gaat onderzoeken,' legt Van den Hout uit. 'Alle ingebrachte ideeën vormen een groslijst die als basis gaat dienen voor het KIN-programma. Met verschillende groepen van belangrijke stakeholders uit alle geledingen, dus naast onderzoekers ook beleidsmakers, bedrijfsleven en maatschappelijke partners, zullen we de ideeën bespreken om gezamenlijk tot een prioritering te komen. We hopen op een veelheid aan ideeën die allemaal bijdragen bij aan de verdere vormgeving van het totale KIN-programma.'

De data voor de workshops waar de ideeën worden uitgewerkt, worden op een later moment bekend gemaakt en opengesteld voor aanmelding.

Gerelateerd

Officiële oprichting van Klimaatonderzoek Initiatief Nederland (KIN): Een cruciale stap richting duurzame toekomst
Bekijk nieuwsbericht
Vroege vogels van de toekomst zijn niet vroeg genoeg
Bekijk nieuwsbericht
Inschrijfformulier eerste prioriteringssessies ideeën KIN-onderwerpen
Bekijk nieuwsbericht

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.