Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud

Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten van de KNAW, de Akademie van Kunsten en De Jonge Akademie via onze nieuwsbrief. Meld u hier aan.

Filter:
 • 28 juli 2022

  Blog Face of Science Aranka Ballering: Onderzoek mét pride, zonder prejudice

  Het is weer tijd voor de jaarlijkse Pride Amsterdam: een feest van de diversiteit. Helaas is het ook een reminder dat (gender)diversiteit en inclusiviteit nog niet vanzelfsprekend zijn in onze samenleving. Ook niet in wetenschappelijk onderzoek. Waarom niet?

  Lees meer
 • 14 juli 2022

  KNAW-advies over sociale veiligheid in de wetenschap

  Om ongewenst gedrag aan wetenschappelijke instellingen te bestrijden is het nodig veel meer aan preventie te doen. De huidige aanpak richt zich vooral op klachtafhandeling, maar de sociale veiligheid aan universiteiten en onderzoeksinstituten verbetert pas echt door gedrag op de werkvloer structureel onderwerp van gesprek te maken.

  Lees meer
 • 24 juni 2021

  Verslag bijeenkomst ‘Cultuurbeleid in het Caribisch deel van het koninkrijk’

  De relatie tussen Europees Nederland en het Caribisch deel van Nederland is getekend door het verleden. De koloniale erfenis van slavernij, onvrijheid en machtsongelijkheid werkt door tot op de dag van vandaag. Hoe beïnvloedt het koloniaal verleden kunst en cultuur? Welke maatregelen worden er in het Koninkrijk genomen om het culturele leven op de Caribische eilanden te stimuleren en ondersteunen en waaraan ontbreekt het? Welke uitwisselingen en samenwerkingen zijn effectief?

  Lees meer
 • 1 mei 2021

  Nieuw KNAW-lid Halleh Ghorashi: ‘Mijn kennis over diversiteit breng ik in’

  Halleh Ghorashi is een van de achttien nieuwe leden van de KNAW. Ghorashi is hoogleraar diversiteit en integratie aan de Vrije Universiteit. Zij draagt onder andere bij aan de inclusie van immigranten en vluchtelingen in de samenleving. Wij interviewen haar naar aanleiding van haar toetreding tot het KNAW-genootschap en spreken met haar over diversiteit.

  Lees meer
 • 8 maart 2021

  'Aandacht voor ons ledenbestand blijft een grote opdracht’

  President van de KNAW Ineke Sluiter werd voor de podcast Better allies, better science, een samenwerking van het blad Nature en het International Science Council, geïnterviewd over vrouwen in de wetenschap. Als mede-oprichter van Athena’s Angels zet ze zich al jaren in voor meer vrouwen in de wetenschap. Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag op 8 maart vertelt ze waarom dit belangrijk is en blijft.

  Lees meer
 • 12 februari 2021

  Het slavernijverleden loopt door tot op de dag van vandaag

  Dubbelinterview

  Lees meer
 • 1 september 2020

  Nieuw nationaal actieplan voor diversiteit en inclusie

  In het Nationaal actieplan voor meer diversiteit en inclusie in wetenschappelijk onderwijs en onderzoek komt minister Van Engelshoven van OCW met ambities en acties om een inclusieve, diverse en veilige leer- en werkomgeving te creëren. Met dit actieplan zet het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs- en onderzoeksveld samen met de overheid een volgende stap op het gebied van diversiteit en inclusie.

  Lees meer
 • 1 juli 2020

  ‘Laten we antiracisme stevig op de academische actieagenda houden!’

  De online bijeenkomst Antiracisme op universiteiten trok een groot publiek. Hopelijk vormt dit momentum de aanleiding om blijvend aandacht aan het onderwerp te besteden, zegt Judi Mesman.

  Lees meer
 • 1 oktober 2019

  Motiveert het supersterrenmodel vrouwen om de wetenschap te verlaten?

  Hoe bereiken we meer diversiteit in de wetenschap en genderbalans in innovatie en onderzoek? Deze vraag staat centraal tijdens de tweedaagse Gender Summit op 3 en 4 oktober 2019 die de KNAW mede-organiseert. De Jonge Akademie-voorzitter Belle Derks is de keynote-spreker. Wat gaat zij vertellen?

  Lees meer

Filters

Filter nieuws

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.